Направено скорошно изследване установява тревожна тенденция в слънцезащитните продукти - само 1 на всеки

...
Направено скорошно изследване установява тревожна тенденция в слънцезащитните продукти - само 1 на всеки
Коментари Харесай

Могат ли да бъдат опасни слънцезащитните продукти

Направено скорошно изследване установява тревожна наклонност в слънцезащитните артикули - само 1 на всеки 4 продукта, от общо от 1 700 изследвани, са ефикасни без да включват в състава си  " притеснителни " химикали.

И по-специално се акцентира съставката оксибензон (известена още като бензофенон-3). Освен, че е открито, че провокира алергични кожни реакции, тя се всмуква в кръвния поток и може да работи като хормонален унищожител. По-конкретно изследванията демонстрират връзка сред оксибензон и занижени равнища на тестостерон при подрастващите момчета, както и засягане на хормоните на щитовидната жлеза, бъбречната функционалност.

Слънцезащитни артикули се разделят на два съществени типа: минерални и химически. Минералните употребяват съставки като цинков оксид или титанов диоксид и се смятат за безвредни. Химическите, които съставляват по-голямата част от слънцезащитните артикули, включват в състава си разнообразни синтетични химикали, в това число оксибензон.

За да дадат повече ясното върху тревожната наклонност, от Yahoo Life се допитват до някои експерти. Те, въпреки и да не отхвърлят някои евентуални вреди съставки като оксибензона, въпреки всичко настояват, че химическите слънцезащитни съставки нормално се смятат за безвредни за приложимост от индивида. И че са доста ефикасни при обезпечаването на UV отбрана. Единственото изискване е, да се използват вярно.

Колкото до навлизането на оксибензон в кръвния поток, експертите са единомислещи, че това важи за доста от нещата, които използваме върху кожата си всекидневно. И единствено тъй като съставките се всмукват и лабораторно е потвърдено, че имат капацитета да навредят, това не значи безусловно, че ще имат такъв ефект върху човешкото тяло. И прецизират, че евентуално ще би трябвало да прилагаме оксибензон върху кожата си в продължение на 300 години без спиране, с цел да доведем кръвните си равнища до концентрацията, показана в лабораторните проучвания.

И въпреки всичко, в случай че човек има терзания от използването на слънцезащитни продукти с оксибензон или различен химикал, може да се придържа към потреблението на минерални артикули. И да реши теоретичния риск от слънцезащитния крем по отношение на абсолютния риск от незащитено излагане на слънце.

А съгласно препоръките на специалистите при избора на слънцезащитен крем, би трябвало да вземат предвид четири съществени неща:
SPF (слънцезащитен фактор) - най-малко SPF 15 за по-тъмна кожа и SPF 30 за тези с по-светла пигментация широкоспектърни продукти - тези, които защищават както от UVA, по този начин и от UVB лъчи дейностите, които планираме да правим - в случай че ще се движим интензивно, би трябвало да изберем слънцезащитен крем, оценен като водоустойчив избор на верния за нас артикул - този, който ни подхожда като тип и консистенция и няма да забравяме да нанасяме постоянно
Препоръчително е слънцезащитният артикул да се нанася 20 до 30 минути преди излагане на слънчевите лъчи и да се повтаря отново на всеки 40 минути, в случай че сме на плажа или във вода, или на всеки 2 часа, в случай че сме просто навън.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР